Hvordan behandler man hudkræft?

Foto Shutterstock

Hudkræft er en kræfttype, som oftest ikke kræver det helt store indgreb. Hvis kræften er blevet opdaget i de tidligere stadier, så kan det forholdsvis nemt og hurtig fjernes igen. 

Typisk behandler man hudkræft ved at fjerne anormaliteter i huden som for eksempel en skønhedsplet, et sår eller en læsion, som indeholder kræftceller.

Her er nogle af de mest almindelige behandlingsmetoder for hudkræft.

Kirurgisk fjernelse

Den kirurgiske fjernelse er nok den mest normale metode til at fjerne hudkræft. Kirurgisk fjernelse lyder måske lidt voldsomt, men i langt de fleste tilfælde er det en simpel og hurtig procedure, som foregår under lokalbedøvelse.

Kirurgen fjerner kræften fra huden og sikrer, at vævet omkring området er sundt og fri for kræft, før man igen syr huden sammen. 

Mohs kirugi

Mohrs kirugi er en procedure, som man bruger til at fjerne store eller mere komplekse kræftlæsioner. 

Lægen går ind og fjerner kræftvæv lag for lag. Man fjerner normalt også 1 til 2 mm væv omkring kræftlæsionen for at sikre, at kræften ikke har spredt sig. Kræftcellerne undersøges under et mikroskop, hvorefter lægen fortsætter med at fjerne væv, indtil området er fri for kræft. 

Strålebehandling

Strålebehandling dræber kræftceller på huden. Normalt bruger man strålebehandling, når kirurgi ikke er en mulighed, eller hvis hele kræftlæsionen ikke er blevet fjernet fuldstændigt under det kirurgiske indgreb.

Strålebehandling er mindre invaderende end kirurgi, men det er også mindre effektivt. 

Kyroterapi

Kyroterapi er en procedure, som fryser kræftcellerne med flydende nitrogen. Flydende nitrogen kan ikke bruges alle steder på kroppen, så denne behandlingsmetode er afhængig af, hvor kræftlæsionen befinder sig. 

Fotodynamisk terapi

Dette er en mindre kendt metode, hvor man benytter lysfølsom medicin på huden, som aktiveres, når man lyser på det. Medicinen virker effektivt til at ødelægge kræftceller, når den aktiveres med lys. 

Behandling for hudkræft varierer meget i forhold til personen og typen af kræft. I konsultation med din læge kan I sammen finde den bedste behandlingsplan for dig. 

Det er vigtig at starte behandling, så snart man opdager tegn på kræft. Desto hurtigere man går i gang med behandlingen, desto større chance er der for en god prognose.