Botox og graviditet

Foto: Annoncør

De to famøse linjer på graviditetstesten er et stort øjeblik. Et lille menneske kommer til verden om ni måneder. Der er mange nye ting, man skal tage stilling til op til, under og efter en graviditet. I denne artikel sætter vi fokus på botox, og hvorvidt man kan benytte sig af botox under ens graviditet.

 

Derfor må du ikke få botox som gravid

Botox blev godkendt som et lægemiddel i USA af FDA, den amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndighed, tilbage i 1989 og er i dag godkendt i mere end 90 lande, herunder Danmark. Det blev brugt første gang i en kosmetisk kontekst i 2002 og er nu en naturlig del af manges skønhedsrutine. I store mængder er botox et giftstof. Det er dog ikke farligt at få botox, da det gives i små mængder. Det kan dog være anderledes i forhold til ufødte eller nyfødte børn.

 

Der er nemlig ikke blevet lavet undersøgelser omkring brugen af botox på ufødte eller nyfødte børn. Derfor er der ikke nogle undersøgelser, der viser, at det har skadelige bivirkninger for fosteret, hvis man får botox under graviditeten. Det samme er gældende for ammeperioden. Der er dog blevet lavet en del undersøgelser på gravide mus. I de undersøgelser opdagede man, at en stor del af

de gravide mus, der blev injiceret med botox under deres graviditet, fødte for tidligt, eller at deres børn havde en lav vægt ved fødslen.

 

Man ved ikke, om de samme problemer ville opstå hos mennesker, og ingen har villet lave undersøgelser af det af etiske grunde. Undersøgelserne på musene viser dog en høj risiko for, at noget kan gå galt. Derfor er Sundhedsstyrelsens anbefaling for en sikkerheds skyld, at kvinder ikke får botox under deres graviditet og i ammeperioden.

 

Planlæg din graviditet efter en botox-behandling

Der kan gå noget tid, inden man opdager en graviditet. Undgå dog at gå i panik, hvis du opdager en graviditet efter en botox-behandling, da botox ikke kan vandre rundt i kroppen. Det bliver siddende, dér hvor det er blevet injiceret. Hvis man vil planlægge en graviditet efter en botox-behandling, skal man vente 6-12 måneder, inden man bliver gravid, da det typisk tager den mængde tid, før botox er helt ude af ens system.

 

Botox i Danmark

I Danmark kan man få botox-behandling i de fleste byer med 174 skønhedsklinikker landet over. Man kan få botox i København, Århus, Vejle og mange flere steder, hvor man både kan få større og mindre behandlinger med botox. Prisen på en behandling vil typisk være 900-4.900 kroner per behandling.