På vej mod ny øl-rekord? Over 1000 nye øl fra Danmark - bare i år

Årets nye øl nummer 1000. Foto: Bryggeriforeningen

2019 bliver måske et nyt rekordår med flere nye danske øl end nogensinde. Allerede nu er årets nye øl nr. 1000 nemlig langet over disken.

For sjette år i træk kommer der over 1000 nye danske øl på markedet. Det åbne spørgsmål er, om 2019 bliver et rekordår. 

Den eksisterende rekord er de 1825 nye øl, som de danske bryggerier sendte ud til forbrugerne sidste år. Dermed kunne forbrugerne i gennemsnit hver eneste dag året rundt vælge mellem præcist fem nye øl fra et dansk bryggeri. 

Beerticker, der står bag årsopgørelserne, har orienteret Bryggeriforeningen om, at øl nr. 1000 nu er anerkendt på 2019-listen. 

Det blev Wop Wops på 7,5% fra bryggeriet To Øl – en såkaldt New Zealand Pale Ale, fordi der er brugt de new zealandske humler Motueka, Nelson Sauvin, Pacific Gem og Wakatu. Navnet på øllen står på hovedet, da det er humler fra “Down Under”. 

”Vi siger skummende tillykke til Wop Wops, som pudsigt nok fås som dåseøl, hvilket stemmer rigtig godt overens med en af årets tendenser: Antallet af nye øl på dåse er kraftigt stigende”, siger Niels Hald, der er direktør i Bryggeriforeningen. 

At netop en øl fra To Øl blev nr. 1000 er ikke helt overraskende. Med 149 nye øl stod To Øl bag flest af de 1825 nye øl i 2018 – 8% af alle øl. 

To Øl startede som et såkaldt kontraktbryggeri, der fik brygget langt det meste øl ved et belgisk bryggeri. Men al produktion flyttes nu hjem til Danmark, hvor To Øl er i fuld gang med at etablere et topmoderne bryggeri. Det får en foreløbig årlig brygkapacitet på tre millioner liter øl på den gamle Beauvais-fabrik i Svinninge på Vestsjælland – også kaldet To Øl City. 

To Øl har også ambitioner om at behandle øl som mælk – nemlig med ubrudt kølekæde fra bryggeri til forbrugerens køleskab. Specielt de humledominerede øltyper bevarer de florale og frugtagtige toner bedre, når øllet holdes koldt og friskt. 

Som altid er der stor opfindsomhed med navne blandt de danske bryggerier, viser Beertickers liste. Eksempler er Ant Farm Annihilator fra BRAW, Alefarm Brewings Kaleidoscopic Octopus eller Teethgrinding of Tanngost fra Munkebo Brewery. 

Også hvad angår ingredienser, får idéerne frit løb: To Øl har brygget en Pale Ale med bambus og bergamot til Bistro PanPan i Zoologisk Haves pandaanlæg. Dry & Bitter’s Pineal Grand er en såkaldt Piña Colada DIPA med ananas, kokos og laktose. Og Penyllan står bag Roxy Cognac And Bordeaux - en blended øl på 12%, der har lagret på brugte Cognac og Bordeaux træfade.