Ny teknologi: Nu forlænges frugter og grøntsagers holdbarhed

Foto: Pixabay

Elsker du avocado? Og er du træt af, at den enten er umoden eller rådden, så vil du måske synes om denne nye teknologi som i øjeblikket testes på avocado.

Frugt og grønt er noget af det, som har den dårligste holdbarhed, og noget af det mad, som der kasseres mest af i Danmark. Det vil Salling Group gerne ændre på. Derfor er de lige nu i gang med at teste en ny teknologi som de første i Danmark.

Forlænger holdbarheden markant

Den nye teknologi der i øjeblikket testes skal være med til at mindske madspild. Teknologien går ganske enkelt ud på, at frugten eller grøntsagen belægges med en tynd usynlig spiselig plante-belægning, der samtidig beskytter.

Smider 260.000 ton mad ud

Klimaet og madspil har længe haft stor fokus, og danskerne er især slemme til at smide mad ud. Sidste år smed danskerne omkring 260.000 ton mad ud, og det er et tal der må forbedres. Derfor forsøger Salling Group nu at teste en teknologi, som kan forlænge holdbarheden.

Stephan Bruhn, der er indkøbsdirektør for frugt og grønt i Salling Group udtaler:

”Madspild er en udfordring, som medfører en stor belastning for miljøet, og der er ingen tvivl om, at særligt frugt og grønt er en udfordring for både os som detailvirksomhed og hjemme i de danske husholdninger. Vi smider simpelthen for meget ud. Men hvis vi kan lykkedes med at forlænge kvaliteten, modstandsdygtigheden og ikke mindst holdbarheden, kan vi gøre en stor forskel for miljøet og medvirke til et langt mindre madspild i hele værdikæden.”

Kommer fra USA

Det er den californiske virksomhed Apeel der står bag teknologien. Den nye teknologi skulle gerne kunne forlænge holdbarheden på frugt og grønt med op til halvanden gang.

Plantebaseret teknologi

Den nye teknologi skulle være ganske ufarlig, og er blot en hinde der er lavet af plantebaserede ingredienser fra skræller, frø og frugtkød. Så det er noget der i forvejen er i frugter og grøntsager, og den er både usynlig og spiselig.

Selve behandlingen har Apeel opkaldt efter deres eget firma, så den hedder Apeel-behandlingen. Med den nye behandling kan frugterne opretholde den naturlige væskebalance i længere tid, og sådan forlænges friskheden. Planteskræl er allerede godkendt af EU og består konkret består, udover ingredienser fra skræller, frø og frugtkød af fødevaretilsætningsstoffet E471, mono-og diglycerider af fedtsyrer.

Avocadoerne kommer først

Det der først bliver testet er avocadoer, og med tiden skal føres på alle produkter, hvis det ellers virker.

”Netop avocadoer er et godt eksempel på den miljøgevinst, der er ved at forhindre madspild. Det kræver en del vand at producere avocadoer, og hver gang én går til spilde, har de ressourcer været forgæves. Derfor har vi en tro på, at teknikken kan medvirke til både mindre madspild og mindre ressourcespild til stor gavn for os alle sammen,” udtaler Stephan Bruhn.